Nu Bram (83) mantelzorger is, zijn de rollen omgedraaid

Matelzorg 2zaterdag 11 november 2017

Koken kan hij volgens z'n vrouw als de beste. En z'n rug is nog zo sterk dat hij haar moeiteloos 's nachts uit bed kan tillen om naar het toilet te gaan. Ondanks zijn leeftijd, redt de 83-jarige Bram Dierkx zich, met behulp van familie en de wijkverpleegkundige, prima als mantelzorger van zijn vrouw.

Nadat Betty (ook 83) twee jaar geleden werd getroffen door een hersenbloeding, zijn de rollen omgedraaid. ,,Eerst zorgde ik voor hem, nu zorgt hij voor mij. Ik ben zo blij dat we hier samen kunnen wonen", zegt ze. ,,Fijn dat u het met z'n tweeën kunt redden", knikt André van de Reest.  Omdat het de Dag van de Mantelzorger is, verrast de Goese wethouder het echtpaar met een Zeeuws pakket  en bos bloemen.

Bram verzorgt zijn gedeeltelijk verlamde echtgenote met liefde, maar heeft daar wel veel voor moeten opgeven. ,,Ik zat in heel veel besturen. Onder andere met het bestuur van de molen in Eindewege en de volkstuinvereniging ben ik gestopt."

Het Ambachtscentrum, waar hij van meet af aan nauw bij betrokken is geweest, bezoekt hij nog elke zaterdag. ,,Mijn vrouw kan niet alleen thuisblijven en gaat dan mee. Ze schildert daar, met één hand. Dat schilderij is van haar", wijst hij naar de wand. ,,Knap hè!"

Van der Reest: ,,Dit is een heel mooi voorbeeld van mantelzorg, waardoor mevrouw in haar oude vertrouwde woning kan blijven wonen en niet naar een verpleeghuis hoeft. Dat verdient een compliment voor haar man", vindt hij.

Behalve Bram Dierkx zijn deze week nog 663 mantelzorgers uit de gemeente Goes door vrijwilligers van de SMWO in het zonnetje gezet. Andere gemeenten lieten de Dag van de Mantelzorger ook niet ongemerkt voorbij gaan. De Reimerswaalse vrijwilligers werden getrakteerd op een high tea bij Honeypie in Middelburg, Borsele deelde waardebonnen te besteden bij ondernemers in de gemeente uit en Kapelse mantelzorgers kregen een high tea, diner of avondje theater aangeboden. Tholen bedankte mantelzorgers met een VVV-bon en Noord-Beveland biedt donderdag 30 november een gezellige avond aan in Wissenkerke.

Bram Dierkx (links) is door wethouder André van der Reest in het zonnetje gezet omdat Bram de mantelzorger is van zijn vrouw Betty Dierkx.
Om de live opname te kunnen zien, klik dan HIER svp
© Ernesta Verburg
Bron PZC: 11-11-2017

« Terug